QNET’in Uzman Diyetisyeni Orçun Kürüm, yaklaşan bayram tatili için sağlıklı ve istikrarlı beslenmekle ilgili ipuçlarını paylaştı. Kürüm porsiyon denetiminden, etlerin saklanması ve pişirilmesine kadar geniş bir yelpazede tavsiyelerde bulundu.
Bayram tatillerinde dinlenmek ve motive olmak herkesin hakkı. Bilhassa çalışanların beklediği dokuz gün sürecek uzun soluklu bir tatil olacak. Tatile gidilecek, ailelerle vakit geçirilecek dinlenileceği için genelde sevilen besinler tüketilecek. Tüm bu süreçte sağlıklı beslenmenin değerine değinen Uzman Diyetisyen Orçun Kürüm, porsiyon denetimine, hamur işi ve tatlı tüketimine bilhassa dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kurban Bayramı’na özel beslenme tavsiyeleriyle huzurlu ve sağlıklı bir bayram geçirmenin yollarını anlattı.
“Kronik hastalığı olanlar denetimli yemeli”
Fazla kilosu ve kronik hastalığı olanların bilhassa dikkatli olması gerektiğini savunan Kürüm, “Tansiyon, kalp-damar hastalığı, diyabet, reflü yahut farklı bir kronik hastalığı olan bireylerin küçük porsiyonlarda, az tuzlu yahut tuzsuz, yemeğin yanında 1-2 dilim ekmek yahut 3-4 kaşık bulgur olacak formda denetimli beslenme alışkanlıklarını kaybetmemeleri sıhhat açısından kıymet taşıyor” dedi.
“Sindirimi sıkıntı besinler az porsiyonda tüketilmeli”
Kürüm sindirimi kolaylaştıracak ipuçlarını da sıraladı. “İlk ve en kıymetlisi et ve yağlı hamur işi üzere sindirimi uzun süren besinleri daha az porsiyonlarda tüketmeye ihtimam gösterilmeli. Zerzevat ve süt eserleri çoklukla sindirimi daha kolay besinlerdir. Meyveleri ana öğünden 1 saat evvel yahut 2 saat sonra yemek daha uygun olacaktır. Ayrıyeten yemek sonrası rezene ve nane üzere bitki çayları tercih edilebilir, filtre edilmiş su içerisine yarım çay kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı elma sirkesi atılarak suyun zenginleşmesi sağlanabilir”
“Kalori yakmak için her gün yürüyüş yapılmalı”
Tatile gidenlerin kalori ve porsiyon tercihlerini gerçek yapması gerektiğini hatırlatan Orçun Kürüm; “Bayramı büyük kentlerden uzaklaşıp dinlenebilmek için otelde yahut memleketinde tatil yaparak değerlendirenlerin de dikkat etmesi gereken şeyler var. Porsiyon denetimine, tatlı, hamur işi tüketimine ve alkol tüketimine dikkat edilmeli. Yasak koymadan her şeyi tatilin tabiatı gereği tadılabilir ama tatil dönüşü pişmanlık duymamak için kalori ve porsiyon tercihleri denetimli yapılmaya devam edilmelidir. Her gün kısa bir mühlet bile yapılacak aktivite hem fazladan aldığınız kalorileri yakmanıza yarayacaktır hem de kendinizi daha düzgün hissetmenizi sağlayacaktır. 60 dk yürüyüş yahut 30 dk daha ağır tempolu bir idman yaparak hem kilo denetimini sağlamış hem de sindirim sisteminizin tatilde nizamlı çalışmasına yardımcı olmuş olursunuz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
EĞİTİM
10 Kasım 2025SPOR
10 Kasım 2025SAĞLIK
10 Kasım 2025TEKNOLOJİ
10 Kasım 2025EĞİTİM
10 Kasım 2025EKONOMİ
10 Kasım 2025SPOR
10 Kasım 2025
1
Mesane Pili Hakkında En Çok Merak Edilen 5 Soru!
537 kez okundu
2
Her 10 Kadının 8’inde Görülen Miyomlar Dikkat İstiyor
405 kez okundu
3
Yazın güneş gözlüğü ve şapkasız sokağa çıkmayın
404 kez okundu
4
Egeli Munise’nin hayatı evde hemodiyaliz tedavisi ile değişti
386 kez okundu
5
Doç. Dr. İlker Kiriş’ten Varise Karşı Altın Öneriler
383 kez okundu